Thursday, September 6, 2012

Cinta yang sering diperingatkan.


"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan : Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?" (Al-Ankabut:2-3).

Allah s.w.t sentiasa mengingatkan saya kepada cintaNya. Tak pernah lekang. Setiap masa, setiap ketika. Dalam macam-macam bentuk. Kadang-kadang dengan kesusahan. Kadang-kadang dengan kesenangan.

Waktu saya sekolah rendah, saya pernah kena culik. Tapi waktu itu memang Allah sayang saya sangat. Dia ingatkan saya tentang diriNya. Dia pilih untuk panjangkan nyawa saya dan selamatkan saya. Allah sentiasa beri yang terbaik utk saya. Tapi waktu itu saya masih tak faham.

Bilamana saya sekolah menengah, saya sangat nakal. Tapi waktu itu pun Allah masih sayang saya sangat. Walaupun saya tidak sungguh2 jawab SPM, Dia tetap letakkan saya di tempat yang baik. Maka saya yakin Allah sentiasa beri yang terbaik untuk saya. Tapi waktu ini saya masih lagi tak faham.

Di alam kolej, lagi sekali saya masih nakal. Waktu itu saya rasakan dilanda ujian yang maha hebat! Tapi Allah masih sayang sangat pada saya. Allah tunjuk sikit-sikit, macam mana mahu kenal Dia. Dengan cara yang sesuai dengan saya. Allah memberikan saya tunjuk ajar dengan cara yang terbaik. Walaupun saya degil, tapi Allah tetap tahu apa yang terbaik untuk saya.

Selepas tamat kolej, saya teringin nak kenal Allah makin dalam. Allah tarik sikit nikmat Dia untuk saya, Allah tak sayang saya dah ke? Tapi saya tahu Allah sayang saya sangat. Jadi akhirnya Dia hantar saya ke tempat yang paling sesuai untuk saya. Sebab Allah kan hebat! Dia sentiasa tahu apa yang terbaik untuk saya. Dia nak saya belajar lagi banyak, bukan setakat sikit2.

Bila masuk universiti, Allah selamatkan saya lagi. Allah hantarkan saya pejuang-pejuang agama. Walaupun kadang-kadang cara mereka tidak sesuai dengan saya, saya doa pada Allah. Supaya Allah bantu saya memberikan pengajaran yang terbaik untuk saya. Sebab saya tahu Allah sayang sangat pada saya. Dan memang Allah terus bagi saya cara yang terbaik untuk saya. Sebab Allah sayang sangat pada saya!

Hasil tarbiyyah Allah mengajar saya untuk tidak bersedih kerana dunia. Selama 22 tahun saya hidup, Allah yang sentiasa bersama saya apa jua keadaan susah atau senang. Kalau apa pun yang Allah beri, saya tahu itu yang terbaik untuk saya. Sebab Allah sayang saya!

Thank you Allah <3

1 comment:

Aizuddin Abdul Hamid said...

salam. owh, ada blog rupanya. semoga sentiasa istiqamah dalam perjuangan dakwah